Saturday, October 15

Photography

Bila sebut je psl photography, msti org akan bercakap psl D-SLR (digital single-lens reflex).. tak kisah la Canon, Nikon or Sony.. either one would suffice.. tapi perasaan yang paling hebat, paling best bile kita dpt jd photographer, lebih2 lg events yg melibatkan org kenamaan..

Main events kt IPGK Raja Melewar hari ni adalah perasmian 'IPG Kebitaraan Sukan' oleh Tan Sri Muhyiddin Bin Yassin, Malaysia current Deputy Prime Minister and Minister of Education.. IPG yg dpt kebitaraan sukan adalah IPGK Raja Melewar (N. Sembilan), IPGK Perlis (Perlis) dan IPGK Tun Abdul Razak (Sarawak).

Hari ni aku dpt merasai sendiri perasaan menjadi seorang photographer untuk event yang melibatkan orang besar2 macam TPM kita.. penat, letih dan melemaskan.. kalau diri bukan seorang yang berani untuk ambil risiko dan sanggup bertolakkan dan berebut dengan orang lain hanya untuk satu shot on big people like the TPM, just forget it..

Hari ni, aku kena tolak, siku kat kepala, kena pijak kaki, just nak dapatkan shot on Muhyiddin.. masa Muhyiddin mula sampai lagi, photographers and cameraman dah sipa berebut nak dpatkan tempat untuk shot yang baik punya..

at first, seram gak aku tengok.. but then, it is so thrilling.. best kot.. there was like 20 others photographers and cameraman, some were from TV3 and Astro Awani, plus TPM private bodyguards and the police and liaison officers, it leaves a little angles to get the best shot on the TPM..

ni la pengalaman 1st aku sebagai seorang photographer setelah aku join Media Teknopen.. mulanya, aku di-assigned jadi cameraman guna handy-cam (baik xyah) tapi taking the conditions, dengan orang yang ramai bertolakkan, baik aku angkat DSLR gak kan.. at least dapat gak yang okay lagi dari handy-cam.. lainlah kalau bagi camcorder, lagi best..

gambar2 event ni masih kat bilik video teknopen.. kalau dh dpt nnti, aku upload, k..

peace out, y'all..

4 comments:

Maicher said...

ak rasa macam agent Kim Na Na dah dok blakang stage. taking care of the tpm keselamatan and all. haha :p

kitorang sbenanya di assigned untuk lead budak² skolah. tapi end up tak buat apa² cos budak pj take place.

Firdaussi Hashim said...

haha.. nak buat cmne.. City hunter xdpt tlg, tpksa la Kim Na Na trun pdg.. haha..

yup.. sume ad keja lain..

miss epal said...

cantik lah pic :D
byk ag ? na tngok gak weiii

Firdaussi Hashim said...

@miss epal
bnyak lg.. xkn nk post sume k sni.. haha.. nnti blog jd album plak..